Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

Image and video hosting by TinyPic
Ο Νίκος Σταυρίδης (1910, Βαθύ Σάμου - 14 Δεκεμβρίου 1987) ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1929 στο μουσικό θέατρο, συμμετέχοντας σε επιθεωρήσεις, οπερέτες και παραστάσεις βαριετέ . Τη δεκαετία του 1940 άρχισε να συγκροτεί δικούς του θιάσους και να συνεργάζεται με σπουδαίους συναδέλφους του, όπως τη Ρένα Βλαχοπούλου, τις αδελφές Καλουτά, την Καίτη Ντιριντάουα και τη Μαρίκα Νέζερ, την Καίτη Μπελίντα και τη Μαρίκα Νέζερ (1958: Τεντυμπόυς των Γιαλαμά-Θίσβιου-Πρετεντέρη), τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τη Σοφία Βέμπο (1959), τον Κώστα Χατζηχρήστο (1963) κ.ά. Μεσολάβησε ένα διάστημα (1954-55) κατά το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Τάκη Μηλιάδη και τη Νανά Σκιαδά το θίασο «Ελληνική Μουσική Κωμωδία», στον οποίο ανέβασε επιθεωρήσεις αλλά και έργα πρόζας, όπως η κωμωδία "Δέκα μέρες στο Παρίσι" (με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο το 1960). Διακρίθηκε ιδιαίτερα και για τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις. Έπαιξε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1950 στην ταινία του Νίκου Τσιφόρου Έλα στο θείο και συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες του ίδιου (Η ωραία των Αθηνών, 1953), του Ορέστη Λάσκου (Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, 1957, Φτωχαδάκια και λεφτάδες , 1960, Τρίτη και 13 ,1963, Ο χαζομπαμπάς , 1967), του Πάνου Γλυκοφρύδη (Δουλειές με φούντες,1958), του Αλέκου Σακελλάριου (Τα κίτρινα γάντια , 1960), του Γρηγόρη Γρηγορίου (Διαβόλου κάλτσα,1960), του Κώστα Ανδρίτσου (Ευτυχώς τρελάθηκα ,1961) και σε πολλές άλλες.

Φιλμογραφία

1 ΕΛΑ ΣΤΟ ΘΕΙΟ... 1950
2 ΩΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Η) 1954
3 ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ (ΟΙ) 1954
4 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΚΙ' ΑΠ' ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ 1955
5 ΦΤΩΧΕΙΑ, ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΙΝΕΣ 1956
6 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΩΝ 1956
7 ΤΖΙΠ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΙ' ΑΓΑΠΗ 1957
8 ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΝΑΤΑΣ 1957
9 ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΟΛΙΩΤΙΚΑ 1957
10 ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ (Η) 1958
11 ΓΕΡΑΚΙΝΑ 1958
12 ΚΕΦΙ ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΙ ΦΙΓΟΥΡΑ 1958
13 ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ 1959
14 ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΕΣ 1959
15 ΔΟΣΑΤΖΗΔΕΣ (ΟΙ) 1959
16 ΛΙΛΗ ΚΑΙ Ο ΜΟΥΡΝΤΑΡΗΣ (Η) 1959
17 ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ 1959
18 ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΚΑΛΤΣΑ 1960
19 ΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ 1960
20 ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ (ΤΑ) 1960
21 ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΓΕΡΟΝΤΟΠΑΛΛΗΚΑΡΑ (Η) 1960
22 2.000 ΝΑΥΤΕΣ ΚΙ' ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ 1960
23 ΕΥΤΥΧΩΣ... ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ ! 1961
24 ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑΔΕΣ... 1961
25 ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΣ (Ο) 1961
26 ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ! (Ο) 1962
27 ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 1962
28 ΚΟΡΟΪΔΟ ΓΑΜΠΡΕ 1962
29 ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ (Η) 1962
30 ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ (Ο) 1962
31 ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ (Η) 1962
32 ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ (Ο) 1963
33 ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ ΨΕΜΑΤΑ 1963
34 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΙΜΙΟΣ 1963
35 ΣΚΑΝΔΑΛΙΑΡΗΔΕΣ (ΟΙ) 1963
36 ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13 1963
37 ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ... Ο ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ (Ο) 1963
38 ΛΑΓΟΠΟΔΑΡΟΣ (Ο) 1964
39 ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗΣ 1964
40 ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 1964
41 ΦΤΩΧΟ ΜΟΥ ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ 1965
42 ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ 1965
43 ΥΙΕ ΜΟΥ... ΥΙΕ ΜΟΥ... 1965
44 ΕΞΥΠΝΑΚΙΑΣ (Ο) 1966
45 ΕΙΣΠΡΑΚΤΩΡ 007 1966
46 ΧΑΖΟΜΠΑΜΠΑΣ (Ο) 1967
47 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΑ (Η) 1967
48 ΑΝΑΚΑΤΩΣΟΥΡΑΣ (Ο) 1967
49 ΘΑ ΤΑ ΚΑΨΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ 1968
50 ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ (Ο) 1968
51 ΘΥΡΩΡΙΝΑ (Η) 1968
52 ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΝΑΠΟΛΕΩΝ! 1968
53 ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ (Ο) 1969
54 ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ 1969
55 ΤΡΕΙΣ ΤΡΕΛΛΟΙ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ 1969
56 ΞΥΠΝΑ ΚΑΫΜΕΝΕ ΠΕΡΙΚΛΗ 1969
57 ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΚΟΡΟΪΔΟ (ΤΟ) 1969
58 ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΣ (Ο) 1970
59 4 ΑΣΣΟΙ (ΟΙ) 1970
60 ΤΡΕΙΣ ΨΕΥΤΕΣ (ΟΙ) 1970
61 ΟΜΟΡΦΟΠΑΙΔΑ (ΤΑ) 1970
62 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΣ 1970
63 ΔΥΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΓΛΕΝΤΖΕΔΕΣ 1971
64 ΚΑΟΥ ΜΠΟΫ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ! (Ο) 1971
65 ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΣΩΤΗΡΗ!.. 1971
66 ΠΑΡΑΓΥΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΡΑΛΛΙΣΤΑΣ (Ο) 1971
67 ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ (Ο) 1972
68 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΡΟΛΟΪ (Ο) 1972

Πηγές el.wikipedia.org,tainiothiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου