Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Image and video hosting by TinyPic
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ (29 Αυγούστου 1934 - 8 Αυγούστου 2004) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε το 1934 στον Πειραιά και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από το οποίο ξεχώρισε πολύ νωρίς για το ταλέντο του, για να αξιοποιηθεί αμέσως από το Εθνικό, στο οποίο και πρωταγωνίστησε από το 1957 έως το 1960.

Ο πρώτος του ρόλος ήταν στο «Γλάρο» του Τσέχωφ και ακολούθησε ο ρόλος του Πολύδωρα στην Εκάβη του Ευριπίδη. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης και από το 1962 συγκρότησε δικό του θίασο στο Ελεύθερο Θέατρο. Έπαιξε δίπλα στην Κυβέλη, την Παξινού, τη Συνοδινού και το Μινωτή.

Υπήρξε Πρωταγωνιστής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και πρόεδρος του συλλόγου ηθοποιών βορείου Ελλάδος. Την περίοδο εκείνη ήταν παντρεμένος με τη (Θεσσαλονικιά) Νανά Ειλικρινή, με την οποία πήραν διαζύγιο το 1990.

Από το 1964 και για δέκα ολόκληρα χρόνια, πρωταγωνίστησε στο θέατρο ως συν-θιασάρχης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και σε δεκάδες ταινίες ως ζευγάρι, στην οθόνη αλλά και στη ζωή. Από το γάμο τους απέκτησαν ένα γιο, το Γιάννη Παπαμιχαήλ. Χώρισαν το 1974. Ξανασυνεργάστηκαν στο θέατρο το 1983. Σύντροφος του υπήρξε και η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα. Τελευταία σύντροφος της ζωής του η ηθοποιός Νάντια Μουρούζη.

Από τις πιο γνωστές και αγαπητές στο ευρύ κοινό ταινίες ήταν «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Αστέρω», «Μανταλένα», «Η Αλίκη στο Ναυτικό» και πολλές άλλες.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοτοπούλη (1957).

Δημότης για πολλά χρόνια του Χαλανδρίου και τελευταία του Πειραιά όπου υπήρξε και δημοτικός σύμβουλος.

Πέθανε στις 8 Αυγούστου 2004. Με τη διαθήκη που άφησε αποφάσισε να αποκληρώσει τον γιο του.

Φιλμογραφία

1 ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ (Ο) 1956
2 ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ (Η) 1957
3 ΜΗΔΕΝ ΠΕΝΤΕ 1958
4 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΕΜMΑ (ΤΟ) 1958
5 ΔΥΟ ΑΓΑΠΕΣ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ 1958
6 ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΜΗ (Η) 1958
7 ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ (ΤΟ) 1959
8 ΑΣΤΕΡΩ 1959
9 ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ 1960
10 ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1960
11 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ΤΟ) 1960
12 ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ 1961
13 ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ (Η) 1961
14 ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΗ (Ο) 1961
15 ΛΟΥΣΤΡΑΚΟΣ (Ο) 1962
16 ΠΟΤΕ ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ 1962
17 ΜΗΝ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ.. 1962
18 ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ 1962
19 ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΟ (ΤΟ) 1963
20 ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΟ ΘΡΑΝΙΟ 1963
21 ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ (ΤΑ) 1963
22 ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ... 1964
23 ΝΙΚΗΤΗΣ (Ο) 1965
24 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ 1965
25 ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ 1965
26 ΔΙΠΛΟΠΕΝΝΙΕΣ 1966
27 ΕΞΥΠΝΑΚΙΑΣ (Ο) 1966
28 ΚΟΡΗ ΜΟΥ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΡΙΑ (Η) 1966
29 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ (ΤΟ) 1967
30 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 1967
31 ΑΧ! ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ 1967
32 ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ... ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ 1967
33 ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ (Η) 1968
34 ΑΡΧΟΝΤΙΣΑ ΚΙ' Ο ΑΛΗΤΗΣ (Η) 1968
35 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ (ΤΟ) 1968
36 ΛΕΒΕΝΤΟΠΑΙΔΟ (ΤΟ) 1969
37 ΝΕΡΑΪΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ (Η) 1969
38 ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ (Ο) 1969
39 ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ (Η) 1969
40 ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΝΑΤΑΣΣΑ 1970
41 ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ '21. ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ 1971
42 ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 1972
43 ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1972
44 ΕΡΑΣΤΑΙ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ 1974
45 ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 1978
46 ΑΓΡΙΕΣ ΚΟΤΕΣ 1981
47 ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 1981
48 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 1996

Πηγές el.wikipedia.org,tainiothiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου